Penězovod Operátor OPENCARD

16. 12. 2015 23:19:15
Zní to jako z pohádky, ale v reálu je to spíše horor. Praha dlouhodobě neví, jak řešit problémy Opencard. I rozhodla se proto, že v roce 2014 založí městskou společnost Operátor OPENCARD, a.s...

Účelem této firmy bylo převzít Opencard, kompletně se o ni postarat a zajistit rozvoj, včetně vstupu komerčního sektoru. Leč nestalo se.

Založení Operátora...

Inu, řeklo si pražské zastupitelstvo, které nejprve se založením Operátora nesouhlasilo, že možná opravdu nebude špatné jej založit. Společnost tedy zahájila svou „existenci“ v únoru 2014. Bohužel však nikdy naplno nezahájila svou činnost a nenaplnila ani účel svého vzniku. Přesto, že Operátor dostal od zastupitelů za úkol situaci kolem Opencard stabilizovat, neučinil tak, o Opencard se nestará, komerční rozvoj nezajistil a jaksi „neoperuje“. Jednu věc ovšem zajistil – vlastní smlouvu s Prahou, na základě které každý měsíc za svou nečinnost dostává 5 milionů korun.

Rušení Operátora...

V dubnu 2015 posudek společnosti Nexia (objednaný Prahou) metropoli doporučil Operátora zrušit kvůli neplnění zadaných úkolů. Rovněž se nestalo. Čelní představitelé Operátora dál pobírají své statisícové platy a Opencard se stále vznáší v jakémsi divném vzduchoprázdnu, bez pozornosti, bez podpory, bez budoucnosti. Za dobu své existence již Operátor spotřeboval více než 180 mil. Kč z městského rozpočtu. Výsledek? Kromě spokojených představitelů této společnosti nic. Vedle toho bude Praha stejně muset ještě platit další neuhrazené služby, nebo třeba vznik nového systému, o který se Operátor jistě rád a ochotně postará. Jak by ne – je to „obchodní“ příležitost.

Přejmenování Operátora...

Vedle profesionálního řešení problémů Opencard zavedením papírových kuponů je tu nyní další z magických kouzel současného vedení Prahy. Mávnutím kouzelného proutku (resp. rozhodnutím prakticky nefungující rady města) se nefunkční Operátor přejmenuje, a tím pádem určitě rázem začne fungovat. Vzhledem k tomu, jak Operátor dobře operoval doposud, dostane za odměnu všechny ICT projekty Prahy.

Štědré dotování Operátora...

Ročně tedy touto společností nebude protékat 60 milionů korun jako doposud, ale zřejmě 600 milionů (rozpočet Prahy na ICT). Přesně stanovit toto číslo však není možné, protože Praha bude Operátorovi platit i ad hoc výdaje na konzultace a další jistě nezbytnou činnost. Že by odborníci potřebovali další odborníky?

Je paradoxem, že takovýto krok nepodniká někdejší primátor Pavel Bém, ale současné vedení Prahy zaštiťující se bojem proti korupci. Zářnější příklad vybudování netransparentního penězovodu dnes těžko pohledat.

Návod na penězovod

Jak na to? Návod je jednoduchý. Rada hlavního města Prahy schválila 15. 12. 2015 přejmenování zmíněné společnosti Operátor OPENCARD na Operátora ICT. Při té příležitosti se hned změní stanovy a především kompetence. Do vínku dostane kromě Opencard všechny ICT projekty Prahy a notně se navýší jeho rozpočet. Problém je v tom, že Operátor nezvládá ani Opencard. Těžko tedy předpokládat, že s ostatními projekty to bude jiné. Zásadní potíž je však také v tom, že městské společnosti jsou prakticky mimo dohled orgánů Prahy a veřejnosti.

Jinými slovy, Praha bude mít svého vlastního externího dodavatele „ICT cokoliv“ v podobně městské společnosti. Jejím prostřednictvím tak bude možné vyvádět nemalé prostředky z městské kasy bez toho, aniž by si toho někdo všiml, nebo měl možnost to kontrolovat. K této změně došlo jen tak mimochodem na jednání rady, která s ohledem na stávající politickou situaci by už možná ani neměla mít mandát cokoliv rozhodovat. Zároveň se jedná o zcela účelové obcházení zastupitelstva, které Operátoru jasně definovalo jeho účel i pravomoci. Jsem přesvědčen o tom, že pokud by o tomto zastupitelé vůbec věděli, asi by pro nehlasovali.

Pro každého něco

Jak to tedy bude v praxi? Hypotetický politik přijde za lidmi z Operátora (jsou voleni radou) a určí „potřeby“ Prahy v oblasti ICT. Operátor na to dostane od Prahy peníze (nebude nutné ani rozhodnutí rady ani zastupitelstva, ani žádná veřejná soutěž - prostě se uzavře smlouva) a Operátor může – zcela hypoteticky samozřejmě – zaplatit vybrané firmy či spřátelené „konzultanty“. Je jistě jen náhodou, že některé konzultační role byly už podle kuloárních informací přiděleny zástupcům České pirátské strany. Proč by ne? Prezentují se jako ICT odborníci a vratké vedení Prahy je potřebuje kvůli podoře koaliční vlády (ať už bude jakékoliv), prostě je tedy necháme také si „přivydělat“...

Co to přinese občanům? Zejména klid. Už se nebudou muset rozčilovat nad problémy typu Praha Bezdrátová, Opencard, mrhání penězi v případě Proxia, Ginisu či dalších ICT projektů. Veřejnost se totiž nic nedozví, stejně jako volení členové zastupitelstva. Časem se spustí nějaký velmi „užitečný“ projekt – třeba PargueMarket, který občanům nabídne zcela revoluční výdobytky (jako např. možnost koupit si papírový kupón přes Internet). Co na tom, že e-shop dopravního podniku tohle umí již 8 let a dokonce umí i objednat a nahrát elektronický kupón na Opencard. Vykáže se činnost a především se činnost „vyúčtuje“ do těch správných kapes...

Zazvonil zvonec a transparentnosti je konec...

Autor: PhDr. Martin Opatrný, Ph.D. | středa 16.12.2015 23:19 | karma článku: 11.57 | přečteno: 443x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.31 | Přečteno: 614 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 776

Nezávislý poradce a lektor v oblasti mediální a krizové komunikace, Public Relations, Public Affairs a Předseda sekce mluvčích PR Klubu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...