Občanka jako klíč k eGovermentu

7. 12. 2015 21:03:15
Drtivá většina států vyžaduje nějaký způsob identifikačního průkazu. Stále více zemí volí pro tento účel elektronickou (či lépe řečeno čipovou) verzi.

Nejen, že takovéto doklady dokáží o svém držiteli sdělit více informací, než jen běžné průkazky, elektronické občanky mohou navíc fungovat jako jakási vstupenka do světa elektronické státní správy. Například v Malajsii tak občanka slouží zároveň jako řidičák, platební karta, cestovní průkaz či zdravotní knížka, která v případě nehody umožní záchranářům snadno identifikovat například krevní skupinu či alergické reakce. V Česku se zatím o těchto technologiích hodně mluví, praktický dopad je však zatím mizivý. Dále je v tomto směru také Slovensko, které zavedlo elektronické občanky (tzv. eID karty) v loňském roce. Díky těmto průkazům se mohou jejich držitelé také přihlásit ke svým elektronickým schránkám (slovenským obdobám českých Datových schránek). Zatímco v Česku při využívání datových schránek funguje tzv. fikce podpisu, na Slovensku je nezbytné podepsání každé zprávy osobním certifikátem odesílatele. Nelze vyloučit, že na rozdíl od Slováků budeme muset kvůli novému nařízení Evropského parlamentu („eIDAS“[1]) o elektronické identifikaci zažitý způsob změnit.

Při srovnání české a slovenské elektronické státní správy přitom najdeme mnoho podobného. Zatímco Česko spustilo své CzechPOINTy jako jednotná komunikační místa již v roce 2008, Slovensko poskytuje služby „Integrovaného obslužného místa občana“ (IOM) od 1. 6. 2012. Obě řešení odstraňují shodně místní příslušnost vybraných služeb veřejné správy a poskytují vícero služeb občanům na jednom místě. Z pohledu počtu nabízených služeb je Czech POINT lepší (Czech POINT 19 vs. IOM 3), je dostupnější (nalezneme jej třeba v bankách a na zastupitelských úřadech v zahraničí) a je propojen i s ostatními klíčovými centrálními systémy eGovernmentu. Lze ovšem předpokládat, že IOM svou nabídku služeb brzy rozšíří.

Vedle jednotných komunikačních míst představují centrální registry druhou oblast, která navazuje na myšlenku „obíhat mají data a ne občan“. V praxi to znamená, že jedna změna dat (např. změna bydliště) se automaticky promítne ve všech relevantních systémech. Myšlenka dobrá, ovšem její provedení v Česku jaksi kulhalo, registry padaly, nefungovalo jejich propojení, sdílení dat apod. Na Slovensku jsou základní registry ve stavu postupného budování. Dokončeny byly zatím dva z plánovaných tří. I zde má tedy Slovensko šanci poučit se z chyb u nás, nejen co do funkčnosti registrů, ale také co do komunikace s občany, kteří většinou potřebné informace neměli nebo jim nerozuměli. Na Slovensku momentálně startují moderní platformu pro datovou integraci, která vytvoří společnou vrstvu pro řízení referenčních údajů v celé veřejné správě.

V Česku také chybí portál, kde by občan mohl svá data uložená v registrech jednoduše kontrolovat. Slovenský „Ústredný portál verejnej správy SR“ (ÚPVS) toto již umožňuje. Český „Portál veřejné správy“ (PVS) se postupně buduje od roku 2004 a svým zaměřením inklinuje spíše k informativnímu portálu, nikoliv k portálu, ze kterého občan může přímo aktivovat služby veřejné správy. Slovensku se tedy oproti Česku povedlo vytvořit místo, na které bude moci snadno navázat další služby vyžadující autentizaci a autorizaci uživatele.

Právě sdílení dat a služeb je důležitou osou elektronické státní správy. Slovensko proto přistoupilo k budování jakéhosi státního cloudu. Má odstranit obrovský rozsah duplicit, které vznikají z toho důvodu, že většina orgánů veřejné moci si ICT služby řeší samostatně (např. plánování podnikových zdrojů, lidské zdroje, spisová služba, e-mail atd.). Česko v tomto směru zatím pouze připravuje strategii, jak k Government cloudu vlastně přistoupit.

Při bližším pohledu na eGovernment u nás a na Slovensku je jasné, že obě země řeší prakticky shodné potřeby. O nařízeních EU ani nemluvě. Slovensko by se tedy mohlo inspirovat dlouholetou praxí České republiky s provozováním Czech POINTu a Základních registrů. Na Slovensku se podařil projekt Portál, nadějně to vypadá s vládním "cloudem" a pozitivní je také celkový koncepční přístupu k plánování a rozvoji ICT služeb. Neméně důležité pak zůstávají otázky vzájemného sdílení některých ICT služeb a řešení přeshraničních životních situací obyvatel obou zemí. Zkrátka, „obíhat mají data, nikoliv občan“ bez ohledu na to, jestli je v Česku, na Slovensku nebo v Malajsii.

[1] http://www.mvcr.cz/clanek/elektronicky-podpis-dokumenty-narizeni-eidas-bylo-dne-28-srpna-2014-zverejneno-v-urednim-vestniku-eu.aspx

Autor: PhDr. Martin Opatrný, Ph.D. | pondělí 7.12.2015 21:03 | karma článku: 8.14 | přečteno: 430x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.52 | Přečteno: 574 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 776

Nezávislý poradce a lektor v oblasti mediální a krizové komunikace, Public Relations, Public Affairs a Předseda sekce mluvčích PR Klubu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...